top of page

Om Lin's Råttuppfödning

Nyheter

Senaste aktuell information hittas lättast på facebook-sidan.

2021-01-19: 15 bebisar kom till världen den 14 jan. För mer info se Aktuella kullar.

2019-05-15: Bebispip! 14 bebisar kom till världen.

Vid intresse av bebisråttor:

Bra att veta är att jag har en liten uppfödning och tar enbart 1-2 kullar per år. Om du är intresserad att stå på intresselistan till kommande kullar går det bra att skicka en intresseanmälan till mig.  Vad intresseanmälan ska innehålla står under fliken "Info till köpare". Berätta vem du/ni är och hur ni kan ge era eventuella familjemedlemmar ett underbart liv!

  • Facebook Social Ikon

Länk till facebooksidan

​Temperament & hälsa

Temperament och hälsa är det jag prioriterar högst. Därför lägger jag stor vikt vid att köpa in tamråttor från seriösa uppfödare som har dokumenterat råttans bakgrund väl. Jag avlar enbart på råttor som är friska och har ett bra psyke.

 

Jag dokumenterar även mina avelsdjurs utveckling och utvärderar därefter om råttan är lämplig att ta en kull på. Ifall oönskade beteenden eller sjukdomar skulle dyka upp utesluts råttan helt från avel. Jag jobbar hårt för att enbart avla på friska råttor, därför undersöks även råttans släkt i flera (4-5) generationer bak. Det för att jag vill bidra till att råttstammen blir friskare, starkare och bättre med noggrann avel. 

 

Målet med min uppfödning i korthet är att få fram friska råttor som är trygga, kontaktsökande och flocksmarta. Det är också viktigt för mig att råttan är stresstålig och mjuk vid hantering (ett plus om råttan har häng). Råttan får gärna vara nyfiken och lekfull.

 

Honan är alltid mellan 6-12 månader när hon tar sin första kull och väger runt 300g. Om det finns anledningar att ta en andra kull på honan går det minst 3 månader mellan kullarna. Hanen är över 1 år, men helst över 1,5 år gammal, och väger minst 500g vid parning. Dessa åldrar väljs för att det ska vara lättare att hinna se om råttorna utvecklar några ärftliga sjukdomar eller oönskade beteenden, som kan uppkomma i senare ålder.

 

 

Färg & Teckning

 

Lin´s råttuppfödning lägger sin största fokus på råttornas hälsa, temperament och att de är kärleksfulla och kontaktsökande sällskapsdjur. Därför läggs inte lika stor vikt på råttornas färg. Utan allt beror på vilka avelsdjur jag har i dagsläget. Vilka färger som kommer komma i kullerna informeras när varje parning är planerad. Håll därför utkik på facebooksidan. 

Personligen älskar jag olika teckningar, därför inriktar jag mig på att få kullar med stor variation. Detta är enbart en önskan och även här går temperament och hälsa först. 

 

Pälsslag & Örontyp

Päls och örontyp är inget jag fokuserar på i min avel. Därför kan det komma att dyka upp slät, rex, velveteen och både toppörade och dumbo.

Med dumbo menas att öronen sitter bredare isär och är rundare än toppörade. Jag är själv svag för råttor med dumboöron därför vår det roligt om detta även dök upp.

Stamtavla

Alla råttor och dess stamtavla registreras på Ratalog.se

Ha tålamod - nya familjemedlemmar är värda att vänta på.

bottom of page